Wat het jouw organisatie kost, als je supportteam gebrek aan ownership heeft
Door Maaike Knoester
Gepubliceerd op 28 maart 2025
Een secretaresse die geen ownership neemt, blijft hangen in reactief gedrag. Zo iemand twijfelt voortdurend aan zichzelf, spreekt niet uit wat zij signaleert, vraagt steeds om bevestiging en durft het management niet aan te geven wat zij echt nodig heeft om haar werk optimaal te kunnen doen zonder over haar grenzen te gaan. Met alle gevolgen van dien.
‘Dit soort gedrag kan heel frustrerend zijn voor managers.’
• Het is alsof je als manager zelf de rem voortdurend ingedrukt moet houden, terwijl je eigenlijk al lang door had willen schakelen.
• Je raakt verstrikt in details die niet op jouw bordje horen, alsof je door drijfzand waadt terwijl je op weg bent naar de finish.
• En ondertussen blijf je met een team zitten dat geen knopen durft door te hakken – als een schip zonder kapitein, dobberend op de golven, zonder koers.
Investeren in een training persoonlijk leiderschap is dan geen luxe. Het helpt een assistant te excelleren als supportprofessional. En dat is een veel aantrekkelijker alternatief dan managers doen geloven dat ze ‘het maar beter zelf kunnen doen’.
Supportprofessionals die flinke stappen maken in hun persoonlijk leiderschap vliegen zelfverzekerd uit en zijn hun managers vaak twee stappen voor, zodat die zich kunnen focussen op wat echt telt.
Stel je eens voor. Je zit als manager de wekelijkse teammeeting voor. Het is merkbaar dat de aandacht van je afgeleide en scrollende collega’s tijdens de vergadering verslapt. Sommigen beginnen zelfs non-verbaal een onderonsje of gaan plots alsnog de ongelezen notulen van de vorige vergadering zitten doorbladeren. Dan hoop je toch vurig van jouw assistant die ook aanwezig is, dat ze haar mond opendoet en de aandacht vraagt? Zij merkt dit ineffectieve gedrag vaak als eerste op. Bovendien heeft ze er een gruwelijke hekel aan stroperige vergaderingen te moeten notuleren en te duimdraaien tot er eindelijk een concreet besluit valt.
Ik ken managers die – als zij zelf hun agenda beheerden, elk leeg plekje zouden opvullen met weer een belafspraak of overleg. Dan een assistant te hebben die wél korte tijdsblokken durft in te lassen, zodat er tenminste nog even langs toilet of koffiecorner gegaan wordt voor alweer het volgende overleg zich aandient… dat is goud waard.
Is het niet zalig ontzorgd te worden, precies zoals jij dat nodig hebt? Iemand hebben die jou steeds een stapje voor is, achter de schermen al lang heeft geregeld waar jij in alle drukte niet meer aan kon denken. Wie wil er nu niet een assistant die eindelijk zegt waar het op staat in plaats van sociaal wenselijke antwoorden te geven? Die geen partij kiest als er geklaagd wordt in de wandelgangen en niet meegaat in geroddel of achterklap, maar die het goede voorbeeld geeft en een rolmodel is.
Dát is ownership pur sang.
Benieuwd naar hoe het traject persoonlijk leiderschap jouw supportprofessionals kan laten excelleren? Mail naar maaike@coreon.eu of maak meteen een afspraak.